Günümüzde her
11 yetişkinden 1’ inin şeker olduğu gibi gebelikte ortaya çıkan şeker
hastalığında da büyük bir artış var. Her 7 doğumdan 1’i gebelik şekerinden
etkilenmektedir. Peki gebelik şekeri nedir? Bilimsel olarak gestasyonel diyabet
(GDM) olarak adlandırılan, ilk kez gebelikte ortaya çıkan glukoz tolerans
bozukluğudur. Gebeliklerin %7’sinde GDM
görülmektedir. Genellikle gebeliğin 24. haftasından sonra plasenta
hormonlarının insülinin etkilerini bloke etmesine (insülin direncini
arttırmasına) bağlı olarak gelişir. Gebelik şekeri problemini yaşayan annelerin
% 50’sinden fazlasının doğumdan sonraki 5- 10 yıl içinde şeker hastalığı
yakalanma olasılıkları daha yüksektir.
Nasıl tespit edillir?
Gestasyonel diabet tanısı için tüm
gebelere gebeliğin 24-28. haftalarında 50 gr glikoz (şeker) içirilerek tarama
testi yapılır. Test öncesi herhangi bir hazırlığa gerek yoktur. 1 saat sonraki
kan şeker düzeyi 140 mg/dl veya üstünde ise 100 gr glikozla test yinelenir.
Genelde anneler bu testten korkmaktadır ama glukoz yüklenmesinin bebeğin
sağlığına herhangi bir etkisi yoktur. Bir porsiyon baklavayla 1 bardak meyve
suyu tüketildiğinde zaten 50 gramın hayli hayli üstünde vücudumuza şeker almış
oluyoruz. Bu testin yapılması gebelikte şeker yüksekliğiyle oluşacak problemin
önüne geçilmesini sağladığı için önemlidir.
Peki gebelik şekeri için risk faktörleri
nelerdir?
- Obezite
- Annenin daha önceki gebeliklerinde gebelik şekeri öyküsü
- İdrarda glukoz çıkışı
- Birinci derecede akrabalarda diyabet (şeker hastalığı) varlığı
- Daha önceki gebeliklerde 4,5 kg üzerinde bebek doğumu
- Daha önceki gebeliklerde amniyon sıvısının normalden fazla olması
- Önceki gebelikte fazla kilo artışı (>20 kg)
- Polikistik over sendromu
Gebelik şekerinde nasıl beslenilmeli?
Anne karnındaki
bebeğin bedensel ve zihinsel olarak büyümesi ve gelişmesi annenin gebeliği süresince
yeterli ve dengeli beslenmesi ile mümkündür.
- Rafine un içeren hamur işleri, çay şekeri, şekerlemeler, tatlılar, şeker içeren paketli gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Doğru karbonhidrat seçimi şekerin seyri açısından çok önemlidir. Karbonhidrat kaynağı olarak; tam tahıllı ekmekler, bulgur, kepekli pirinç veya makarna, taze meyve ve süt ve süt ürünlerini kullanmalıdır.
- Ana öğünlerde mutlaka pişmiş veya taze sebze tüketimi olmalıdır. Bu sayede gebelikte yaşayacağınz kabızlık probleminin önüne geçmiş olursunuz.
- Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak için 2 su bardağı süt veya yoğurt tüketilmelidir.
- Anne karnındaki bebeğin büyümesi, ortalama 950 g kadar protein birikmesi demektir. Bu nedenle gebelik sürecinde hem demir ihtiyacını hemde protein ihtiyacını karşılamak için et, tavuk, balık, yumurta mutlaka düzenli olarak tüketilmelidir.
- Günlük 3 veya 4 porsiyon meyve tüketimi olmalıdır.
- Öğün düzeni 3 ana 3-4 ara öğün şeklinde olmalıdır.
- Eğer kilo fazlalığı varsa ideal kiloya ulaşıldıktan sonra gebe kalınmalıdır. Normal kilolu bu birey gebelik boyunca 10- 12 kg’ dan fazla kilo almamalıdır.
- En az 8- 10 bardak su içilmelidir.
- Gebelik süresi boyunca diyetisyen kontrollerini aksatmamalısınız.
- Gebelik boyunca düzenli yürüyüş hem şekerin kontrolünü hemde rahat bir doğum sağlayacaktır. Kendinize ve bebeğinize değer verin. Sağlıklı yaşamı ilke edinin.
Yorumlar
Yorum Gönder