Ana içeriğe atla

Kolesterolde Beslenme

    
    Kolesterol her insanın kanında bulunan hücre zarı ve bazı hormonların yapımında kullanılan bir maddedir. Kolesterol yağ benzeri bir madde olup vücutta karaciğerde yapılır. Kolesterol tüm hayvansal besin ve yağlarda bulunurken bitkisel kaynaklarda bulunmaz. Vücut kolesterolü kullanarak hormon, D vitamini ve safra asitlerini üretir. Peki vücut için elzem olan bir madde nasıl zararlı olabilir? Her şeyde olduğu gibi burada da “azı karar, çoğu zarar” ilkesi geçerli.
    İyi kolesterol nedir? Kötü kolesterol nedir?
    Kolesterolün kanda iki türlü taşınım şekli vardır. Bunlardan kısaca LDL olarak adlandırdığımız yapı, karaciğerden diğer organlara kolesterolü taşırken, HDL olarak adlandırdığımız yapı ise kandaki kolesterolü karaciğere taşır. LDL kötü huylu kolesterol olarak bilinirken, HDL iyi huylu kolesterol olarak bilinir. Bunlar dışında VLDL ve trigliserit de kanda bulunan yağlardır.
    Kötü kolesterolün (LDL) kanda yüksek olması kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artırır. Damarların iç yüzeyinde birikerek damar tıkanmasına neden olmaktadır. Bu da kalp krizi, felç, böbrek yetmezliğine yakalanma riskini artırır.
    Total kolesterol kanda 200 mg/dl geçmemeli, LDL kolesterol ise 130 mg/dl’yi geçmemelidir.
    İyi kolesterolün (HDL) yüksek olması ise kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Sigara iyi kolesterolün düşmesine sebep olurken düzenli egzersiz iyi kolesterolü artırır. Sağlıklı beslenmedeki temel prensiplerden biri de kötü kolesterolü düşük tutarken, iyi kolesterolü yüksek tutmaktır.
    İyi kolesterol kanda kadınlarda ortalama 55 mg/dl, erkeklerde ise; 45 mg/dl olmalıdır.   
    Nasıl beslenerek kolesterolümü düşürebilirim?
  • Öncelikle doymuş yağ içeren besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Tereyağ, margarin, kuyruk yağı, iç yağı yerine zeytinyağı, fındık veya kanola yağı tercih edilmelidir.
  • Sakatat (karaciğer, beyin, böbrek, dalak) tüketimi sınırlandırılmalıdır. Örneğin; 100 g dana beyin yediğinizde vücudunuza 1984 mg kolesterol almış olursunuz. Oysa kolesterolün düşmesini sağlamak için günde 200 mg kolesterol alımını geçmemek gerekir.
  • Kırmızı eti haftada 2-3 porsiyonla kısıtlayıp onun yerine daha çok tavuk, hindi, balık gibi beyaz etler veya kurubaklagiller tercih edilebilir.
  • Yemekleri kızartma yerine buğulama, ızgara, haşlama yöntemleri seçilmelidir.
  • Paketli gıdalarda bulunan hindistan cevizi yağı ve rafine palm yağı bitkisel kökenli olsa da kolesterolünüzün yükselmesine sebep olur. Ayrıca paketli gıdaların veya pastane ürünlerinin  içerdiği fruktoz şurubu kan trigliserit düzeyinin yükselmesine neden olur.
  • Ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler vücut için sağlıklı yağlar içerir. Aşırıya kaçmadan tüketimi kolesterolünüzün düşmesine yardımcı olur.
  • Daha çok sebze ve meyve tüketilmelidir.
  • Düzenli egzersiz kan kolesterol düzeyinin düşmesine yardımcı olur.
  • Alkol tüketimi varsa kısıtlanmalıdır. Sağlıklı günler.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Böbrek Yetmezliğinde Beslenme

    Çevrenizde, ailenizde veya iş yerinizde böbrek yetmezliği problemleri yaşayan, diyalize giren tanıdıklarınız olabilir veya siz böbrek yetmezliği yaşıyor olabilirsiniz. . Birçok hastalıkta olduğu gibi böbrek yetmezliğinde de beslenme hastalığın seyrini yavaşlatan, yaşam kalitesini artıran bir unsurdur. Böbrek yetmezliğinde kanda sodyum, potasyum ve fosfor düzeyi çok önemlidir. Bu nedenle fosfor ve potasyumdan zengin besinlerin tüketimi sınırlandırılır. “Böbrek yetmezliği durumunda dört besin grubundan tüketebileceğimiz besinler ve uzak durmamız gereken besinler nelerdir?” gelin bir göz atalım.  Et Grubu       Et grubu besinler günlük protein ihtiyacımızı karşılar. Proteinler vücudumuzda kullanıldıktan sonra bazı atık maddeler oluşur.  Bu maddeler vücut için zararlıdır ve sağlıklı kişilerde böbrekler tarafından idrarla dışarıdan atılır. Böbrek yetersizliği varsa bu maddeler yeterince dışarı atılamaz ve kanda birikmeye başlar. Ayrıc...

Maraş’ın Özgün Değeri; Tarhana

     Tarhana karşı konulamaz lezzetiyle Maraş’ın geleneksel tatlarından bir tanesi. Her mevsim severek tükettiğimiz; katıklı aş, firik, çorba ve tarhana haliyle sofralarımızdan eksik olmayan bu besinin insan sağlığına faydaları saymakla bitmiyor.     Tarihçesine bakacak olursak; Maraş tarhanasına ait tarihi en güçlü verilerin, Yavuz Sultan Selim Han dönemine ait olduğu düşünülmektedir. Dulkadiroğlu beyliği zamanında Yavuz Sultan Selim Han, Mısır seferi sırasında çölü geçerken sıcaktan ve soğuktan etkilenmeyecek ve aynı zamanda çabuk bozulmayan bir gıda yapılmasını istemesi üzerine, Yavuz Sultan Selim Han’ın annesi Ayşe Hatun (Gülbahar Hatun)’un bilgileri doğrultusunda ortaya Kahramanmaraş tarhanasının çıkmış olabileceği belirtilmektedir.      Maraş tarhanasını diğer tarhana çeşitlerinden ayıran en önemli özelliklerden bir de, yapımı sırasında birçok aşamada tüketilebilir olmasıdır. İlk olarak henüz pişme aşamasında pişmiş d...

Hangi Yiyecekler Migren Ataklarını TETİKLER?

         Migren çoğunlukla ataklar halinde gelen şiddetli baş ağrılarına neden olan bir nörolojik hastalıktır.   Migren hormonlarının aktif olduğu genç yaşlardaki kadınlarda görülme sıklığı erkeklerin üç katına ulaşmaktadır.    Migren atakları kiminde yılda 1-2 defa, kiminde ise ay içerisinde defalarca görülebiliyor. Migren ağrılarının çoğu çok şiddetli seyrederek günlük yaşantımızı, iş hayatımızı ve sosyal hayatımızı olumsuz olarak etkiler.   Migren ağrılarını şiddetli baş ağrısı olmasının dışında diğer ağrılarından ayırt eden en önemli özellikle ise ağrı ile birlikte ortaya çıkan bulantı, ses ve ışığa duyarlılıktır. Migreni tetikleyen başlıca faktörler; diyet faktörleri, stres, hormonal değişiklikler, uyku düzeni, iklimsel değişiklikler ve kişisel bazı alışkanlıklardır.   Migren ataklarınıza neden olabilecek besinler aşağıda belirtilmiştir: ·          Depolama süresi uzun olan gıdalar, paketli gıda...