Ana içeriğe atla

Her Diyetisyenin Favori Bir Çorbası Vardır



                Ülkemizde her yörenin kendine özgü yemekleri, beslenme alışkanlıkları vardır. Düzce’nin Çerkez tavuğundan, Gaziantep’in alinazik kebabından, Uşak’ın ciğerli bulguruna kadar çok geniş bir yelpazedir mutfak kültürü bizde.  Hepsinin besleyici olduğu şüphesiz. Ancak bazıları bol bol kalori içerirken içli köfte gibi,  bazıları da biz diyetisyenlerin gözbebeği oluyor. İşte tam bu noktada memleketimin güzelim ekşili çorbasından bahsedeceğim sizlere. Bu çorba pazı yaprakları, patlıcan veya semizotuyla yapılır. İçerdiği nohut, kırmızı mercimek sayesinde çok güzel bir bitkisel protein ve fosfor kaynağıdır. Ben yaparken semizotunu tercih ediyorum sağlığa faydalarından dolayı. Size semizotunu bir de bu şekilde yemenizi ısrarla öneriyorum.
                Kalp dostu semizotu hakkında neler biliyoruz? Zengin potasyum ve magnezyum içeriğiyle halsizliğe, yorgunluğa iyi geliyor. İdrar söktürücü ve toksin temizleyici olup kabızlığa iyi gelir. Kan basıncı dengeler, kötü kolesterolün düşmesini sağlar. Aynı zamanda güzel bir omega 3 kaynağıdır.
                Ekşili çorbamızın malzemeleri ve tarifi:
  •   1 büyük bağ semizotu
  •   1 su bardağı kırmızı mercimek
  •  Yarım su bardağı aşurelik buğday (dövme)
  •   1 çay bardağı nohut
  •   Yarım çay bardağı zeytinyağı
  •   7-8 diş sarımsak
  •   2 veya 3 kaşık sumak ekşisi
  •   Tuz, pul biber, nane

Mercimekleri ve dövmeyi iyice yıkayıp tenceremize alalım, üzerine 2 litre su ekleyip pişirmeye başlayalım. Tüm diş sarımsakları ve nohutları da ekleyelim. Sık sık karıştırarak üzerindeki köpükleri alıp 45 dakika pişirelim. Ayıklayıp temizlediğimiz semizotu yapraklarını ve ince saplarını en az 3 su bardağı olacak kadar çorbamıza ilave edelim. Pişene kadar sık sık karıştıralım, çünkü dövmenin tabana yapışmaması gerekiyor. Suyu azaldıkça sıcak suyu ilave edebiliriz. Pişince üzerine sumak ekşisi ve tuzu ilave edelim. Üzerine naneli biberli yağ yakalım. Çorbanın enerji ve besin öğelerini alttaki tablodan inceleyebilirsiniz. Bol vitaminli, mineralli, posalı ve enerjik günler dilerim J

Enerji ve Besin Öğeleri
Tarifin Tamamı
(6 porsiyon)
1 porsiyon için
Enerji
1588 kkal
265 kkal
Karbonhidrat
166 g
27.6 g
Protein
70 g
11.6 g
Yağ
57.7 g
9.6 g
Lif
60.4 g
10 g
Kalsiyum (Ca)
307 mg
51 mg
Fosfor (P)
1298 mg
216 mg
Potasyum (K)
3331 mg
555 mg


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Böbrek Yetmezliğinde Beslenme

    Çevrenizde, ailenizde veya iş yerinizde böbrek yetmezliği problemleri yaşayan, diyalize giren tanıdıklarınız olabilir veya siz böbrek yetmezliği yaşıyor olabilirsiniz. . Birçok hastalıkta olduğu gibi böbrek yetmezliğinde de beslenme hastalığın seyrini yavaşlatan, yaşam kalitesini artıran bir unsurdur. Böbrek yetmezliğinde kanda sodyum, potasyum ve fosfor düzeyi çok önemlidir. Bu nedenle fosfor ve potasyumdan zengin besinlerin tüketimi sınırlandırılır. “Böbrek yetmezliği durumunda dört besin grubundan tüketebileceğimiz besinler ve uzak durmamız gereken besinler nelerdir?” gelin bir göz atalım.  Et Grubu       Et grubu besinler günlük protein ihtiyacımızı karşılar. Proteinler vücudumuzda kullanıldıktan sonra bazı atık maddeler oluşur.  Bu maddeler vücut için zararlıdır ve sağlıklı kişilerde böbrekler tarafından idrarla dışarıdan atılır. Böbrek yetersizliği varsa bu maddeler yeterince dışarı atılamaz ve kanda birikmeye başlar. Ayrıc...

Maraş’ın Özgün Değeri; Tarhana

     Tarhana karşı konulamaz lezzetiyle Maraş’ın geleneksel tatlarından bir tanesi. Her mevsim severek tükettiğimiz; katıklı aş, firik, çorba ve tarhana haliyle sofralarımızdan eksik olmayan bu besinin insan sağlığına faydaları saymakla bitmiyor.     Tarihçesine bakacak olursak; Maraş tarhanasına ait tarihi en güçlü verilerin, Yavuz Sultan Selim Han dönemine ait olduğu düşünülmektedir. Dulkadiroğlu beyliği zamanında Yavuz Sultan Selim Han, Mısır seferi sırasında çölü geçerken sıcaktan ve soğuktan etkilenmeyecek ve aynı zamanda çabuk bozulmayan bir gıda yapılmasını istemesi üzerine, Yavuz Sultan Selim Han’ın annesi Ayşe Hatun (Gülbahar Hatun)’un bilgileri doğrultusunda ortaya Kahramanmaraş tarhanasının çıkmış olabileceği belirtilmektedir.      Maraş tarhanasını diğer tarhana çeşitlerinden ayıran en önemli özelliklerden bir de, yapımı sırasında birçok aşamada tüketilebilir olmasıdır. İlk olarak henüz pişme aşamasında pişmiş d...

Hangi Yiyecekler Migren Ataklarını TETİKLER?

         Migren çoğunlukla ataklar halinde gelen şiddetli baş ağrılarına neden olan bir nörolojik hastalıktır.   Migren hormonlarının aktif olduğu genç yaşlardaki kadınlarda görülme sıklığı erkeklerin üç katına ulaşmaktadır.    Migren atakları kiminde yılda 1-2 defa, kiminde ise ay içerisinde defalarca görülebiliyor. Migren ağrılarının çoğu çok şiddetli seyrederek günlük yaşantımızı, iş hayatımızı ve sosyal hayatımızı olumsuz olarak etkiler.   Migren ağrılarını şiddetli baş ağrısı olmasının dışında diğer ağrılarından ayırt eden en önemli özellikle ise ağrı ile birlikte ortaya çıkan bulantı, ses ve ışığa duyarlılıktır. Migreni tetikleyen başlıca faktörler; diyet faktörleri, stres, hormonal değişiklikler, uyku düzeni, iklimsel değişiklikler ve kişisel bazı alışkanlıklardır.   Migren ataklarınıza neden olabilecek besinler aşağıda belirtilmiştir: ·          Depolama süresi uzun olan gıdalar, paketli gıda...