Ana içeriğe atla

Performansınız Düşmesin



İlgilendiği bir spor dalı olan, formunu korumayı seven veya sporu profesyonel anlamda hayatına katan insanlar güçlü bir kondisyon sağlamak için beslenmenin vazgeçilmez olduğunu bilirler. Spor ve beslenme birbirini tamamlayan bir ikilidir. Spor yaparken ihtiyacınız olan besin öğelerini yeteri kadar almadığınızda vücudunuza yarar sağlamaya çalışırken zarar verebilirsiniz. Yeterli beslenmenin sağlanmaması durumunda kronik yorgunluk, dehidratasyon ve üst solunum yolu enfeksiyonu gibi çeşitli problemlerle karşılaşabilirsiniz.
Egzersiz sırasında enerjinin temel kaynağı karbonhidratlardır. Yiyeceklerle alınan karbonhidratlar karaciğer ve kaslarda glikojen olarak depolanır. Kaslarda 300- 400 g, karaciğerde 75- 100 g glikojen  bulunmaktadır. Bu glikojen depoları ne kadar fazlaysa sporcunun performansı o kadar iyi olur. Bu nedenle kompleks karbonhidratlar dediğimiz tam tahıllı ekmekler, makarna, bulgur gibi tahıl ürünleri mutlaka tüketilmelidir. Yapılan çalışmalarda egzersiz sonrası karbonhidrat ve protein içerikli bir öğünün kas glikojeninin yenilenmesini hızlandırdığı ve kas dokusundaki hasarın toparlanmasına yardımcı olduğu belirlenmiştir.
Proteinlerin yeterli ve dengeli alınması önemlidir. Egzersize yeni başlayan kişilerin ilk 3-4 hafta protein alımını artırması kas fibrillerinin gelişimini artıracağından dolayı önerilmektedir. Ancak çalışmalar sporcularda sürekli fazla miktarda protein alımının ekstra kas gelişimini sağlamadığı göstermiştir. Kas gelişimi düzenli antrenman sayesinde olacaktır. Protein kaynağı olarak light süt ve süt ürünleri, yağsız et, tavuk ve balık tercih edilmelidir.
Diyetin yağ oranı % 20- 25  arasında olmalıdır. Orta zincirli (MCT) yağ asitlerinin kullanımı önemlidir (örneğin; hindistancevizi yağı). Çünkü bu yağ asitleri glikojen depolarının boşalmasını geciktirir ve yorgunluk zamanını uzatır.
Spor esnasında kaybedilen sıvının yerine konması önemlidir. Kişi idrar rengine bakarak vücudunda yeterli miktarda sıvı olup olmadığını tayin edebilir. Koyu renkli idrar (vitamin kullanımı hariç) sıvı alımının yetersiz olduğunu gösterir. Bu nedenle idrar açık renk olana kadar sıvı tüketimi artırılmalıdır. Ayrıca çok kısa sürede ağırlık değişimleri sıvı kaybını gösterir (örneğin; 1 günde 1- 1.5 kg ağırlık kaybı gibi). Kişi spor öncesi ve sonrası tartılarak ne kadar ağırlık kaybı olduysa bunun 1.5 katı sıvı alarak sıvı dengesini sağlayabilir.
Hangi aktivitede kaç kalori harcadığımıza gelecek olursak; 
(1 saatte olan tahmini enerji harcamaları, 68 kg ağırlığındaki birey baz alınmıştır)

Orta seviye yürüyüş (4.8 km/s)
239 kalori
Koşu (8 km/s)
545 kalori
Yüzme (orta seviye)
545 kalori
Bisiklete binme (20 km/s)
545 kalori
Orta seviye aerobik
341 kalori
Tenis
409 kalori
Tekerlekli paten
477 kalori
Futbol
477 kalori
Golf
307 kalori
Rüzgar sörfü
286 kalori


Sporcunun vücut komposizyonu, ağırlığı; hızını, dayanıklılığını ve gücünü etkiler. Bu nedenle vücuttaki kas ve yağ kitlelerinin oranları önemlidir. Erkek sporcularda yağ oranının %5, kadınlarda ise %12 minimum değer olarak kabul edilir. Kilo kaybetmek isteyen sporcular; günlük enerji alımını % 10-20 azaltılmalı, hafta 0.5-1 kg ağırlık kaybı hedeflenmelidir. Bir sonraki yazımda yine spor ve beslenme ile ilgili merak edilen soruların cevaplarını yazacağım. Enerjik, dinamik günler dilerim :)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Böbrek Yetmezliğinde Beslenme

    Çevrenizde, ailenizde veya iş yerinizde böbrek yetmezliği problemleri yaşayan, diyalize giren tanıdıklarınız olabilir veya siz böbrek yetmezliği yaşıyor olabilirsiniz. . Birçok hastalıkta olduğu gibi böbrek yetmezliğinde de beslenme hastalığın seyrini yavaşlatan, yaşam kalitesini artıran bir unsurdur. Böbrek yetmezliğinde kanda sodyum, potasyum ve fosfor düzeyi çok önemlidir. Bu nedenle fosfor ve potasyumdan zengin besinlerin tüketimi sınırlandırılır. “Böbrek yetmezliği durumunda dört besin grubundan tüketebileceğimiz besinler ve uzak durmamız gereken besinler nelerdir?” gelin bir göz atalım.  Et Grubu       Et grubu besinler günlük protein ihtiyacımızı karşılar. Proteinler vücudumuzda kullanıldıktan sonra bazı atık maddeler oluşur.  Bu maddeler vücut için zararlıdır ve sağlıklı kişilerde böbrekler tarafından idrarla dışarıdan atılır. Böbrek yetersizliği varsa bu maddeler yeterince dışarı atılamaz ve kanda birikmeye başlar. Ayrıc...

Maraş’ın Özgün Değeri; Tarhana

     Tarhana karşı konulamaz lezzetiyle Maraş’ın geleneksel tatlarından bir tanesi. Her mevsim severek tükettiğimiz; katıklı aş, firik, çorba ve tarhana haliyle sofralarımızdan eksik olmayan bu besinin insan sağlığına faydaları saymakla bitmiyor.     Tarihçesine bakacak olursak; Maraş tarhanasına ait tarihi en güçlü verilerin, Yavuz Sultan Selim Han dönemine ait olduğu düşünülmektedir. Dulkadiroğlu beyliği zamanında Yavuz Sultan Selim Han, Mısır seferi sırasında çölü geçerken sıcaktan ve soğuktan etkilenmeyecek ve aynı zamanda çabuk bozulmayan bir gıda yapılmasını istemesi üzerine, Yavuz Sultan Selim Han’ın annesi Ayşe Hatun (Gülbahar Hatun)’un bilgileri doğrultusunda ortaya Kahramanmaraş tarhanasının çıkmış olabileceği belirtilmektedir.      Maraş tarhanasını diğer tarhana çeşitlerinden ayıran en önemli özelliklerden bir de, yapımı sırasında birçok aşamada tüketilebilir olmasıdır. İlk olarak henüz pişme aşamasında pişmiş d...

Hangi Yiyecekler Migren Ataklarını TETİKLER?

         Migren çoğunlukla ataklar halinde gelen şiddetli baş ağrılarına neden olan bir nörolojik hastalıktır.   Migren hormonlarının aktif olduğu genç yaşlardaki kadınlarda görülme sıklığı erkeklerin üç katına ulaşmaktadır.    Migren atakları kiminde yılda 1-2 defa, kiminde ise ay içerisinde defalarca görülebiliyor. Migren ağrılarının çoğu çok şiddetli seyrederek günlük yaşantımızı, iş hayatımızı ve sosyal hayatımızı olumsuz olarak etkiler.   Migren ağrılarını şiddetli baş ağrısı olmasının dışında diğer ağrılarından ayırt eden en önemli özellikle ise ağrı ile birlikte ortaya çıkan bulantı, ses ve ışığa duyarlılıktır. Migreni tetikleyen başlıca faktörler; diyet faktörleri, stres, hormonal değişiklikler, uyku düzeni, iklimsel değişiklikler ve kişisel bazı alışkanlıklardır.   Migren ataklarınıza neden olabilecek besinler aşağıda belirtilmiştir: ·          Depolama süresi uzun olan gıdalar, paketli gıda...