Son yıllarda
yapılan çalışmaların fiziksel ve zihinsel sağlığın üzerine yoğunlaşması
biyoaktif gıda bileşenleri içeren fonksiyonel gıdaların önemini artmıştır. Keçi
sütü protein komposizyonu bakımından anne sütüne en yakın süt olup insan
sağlığına birçok faydası vardır.
Genellikle tadı ve kokusu güzel olmadığı gerekçesiyle pek tercih edilmese de
aslında uygun bakım ve ağıl koşullarında kötü tat ve koku oluşmamaktadır.
Ülkemizde yaygın olarak endüstriyel üretimi yapılmasa da dış ülkelerde bu
konuda daha fazla yatırım söz konusudur. Keçi
peynirleri başta Fransa, İtalya ve İspanya olmak üzere dış ülkelerde çok
fazla tercih edilen kaliteli ve pahalı süt ürünleridir. Sadece Fransa’da
yaklaşık 60 çeşit keçi peyniri bulunmaktadır.
Keçi sütünün insan sağlığına yararlarına ek olarak endüstriyel üretime uygun olması ve ekonomik
öneme sahip olması gibi özellikleri
nedeniyle ürün geliştirme çalışmalarında daha çok tercih edilmelidir.
İnek sütüyle
kıyaslayarak özelliklerini sayacak olursak;
1. Keçi sütü inek sütüne göre % 13 daha
fazla kalsiyum içermektedir.
2. Yağ kürecikleri inek sütüne göre daha
küçük olduğu için sütte daha iyi dağılım sağlamakta ve daha homojen bir
yapı oluşturmaktadır. Bundan dolayı keçi
sütü daha az kaymak bağlar.
3. Aminoasit komposizyonu bakımından inek
sütüne göre daha zengindir. Esansiyel aminoasitlerden treonin, izolösin, lisin,
sistin, trozin ve valin içerir. Serbest
aminoasitlerden taurin bakımından zengindir. Taurinin görme, beyin ve kalp
fonksiyonları üzerinde önemli etkileri
vardır.
4. Keçi sütünde demir, folik asit ve B12
içeriği inek sütünden daha düşüktür. Bu nedenle keçi sütü ve ürünlerini tercih
eden bireylerin beslenmesinde bu besin
öğelerini dengeli ve yeterli alması önemlidir.
5. Keçi sütünde yüksek oranda kısa
zincirli yağ asitleri bulunmaktadır. İçerdiği kısa ve orta zincirli yağ
asitleri sayesinde inek sütüne göre daha
kolay sindirilir.
6. Mide asitliğini daha iyi nötralize
ettiği ve sindirimi kolay olduğu için bebek beslenmesi için uygun olacaktır.
Erken bebek beslenmesinde tercih
edilirken su ile seyreltilmesi böbreğe oluşturacağı yükü düşürecektir. Keçi
sütü oligosakkaritler bakımından önemlidir. Oligosakkaritler bebeklerde
probiyotik olarak işlev gören bifidobakterilerin gelişimini teşvik eder ve
bağırsak mukozasında patojen gelişimini engeller.
7. Keçiler hastalıklara dayanıklı
hayvanlar olduklarından dolayı verem (tuberküloz) olmazlar. Bu nedenle keçi
ürünlerinden tüberküloz bulaşma ihtimali çok düşüktür. Ayrıca İtalya’ da
yapılan çalışmalarda keçilerin kansere yakalanmadığı tespit edilmiştir.
8.
Keçi sütünde A vitamini miktarı fazladır. Bundan dolayı keçi sütü, tereyağı
inek sütüne göre daha beyazdır.
İnek sütüne
alerjisi veya intolerans durumu olan bireyler günlük kalsiyum ve protein
ihtiyacını karşılamak için keçi sütü ve süt ürünlerini tercih edebilir. Burada
bahsedilen intolerans durumu laktoz intoleransı değildir. Keçi sütü de laktoz
içerdiği için laktoz intoleransı olan bireyler aynı hassasiyeti keçi sütü
tükettiğinde de yaşar. İnek sütüyle ilgili herhangi bir sağlık sorununuz olmasa
bile beslenme programınızı keçi sütüyle çeşitlendirmeniz sağlığınıza birçok
fayda sağlayacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder