Ana içeriğe atla

NEDEN KEÇİ SÜTÜ TERCİH ETMELİYİM?


    Son yıllarda yapılan çalışmaların fiziksel ve zihinsel sağlığın üzerine yoğunlaşması biyoaktif gıda bileşenleri içeren fonksiyonel gıdaların önemini artmıştır. Keçi sütü protein komposizyonu bakımından anne sütüne en yakın süt olup insan sağlığına  birçok faydası vardır. Genellikle tadı ve kokusu güzel olmadığı gerekçesiyle pek tercih edilmese de aslında uygun bakım ve ağıl koşullarında kötü tat ve koku oluşmamaktadır. Ülkemizde yaygın olarak endüstriyel üretimi yapılmasa da dış ülkelerde bu konuda daha fazla yatırım söz konusudur. Keçi  peynirleri başta Fransa, İtalya ve İspanya olmak üzere dış ülkelerde çok fazla tercih edilen kaliteli ve pahalı süt ürünleridir. Sadece Fransa’da yaklaşık 60 çeşit keçi peyniri bulunmaktadır.  Keçi sütünün insan sağlığına yararlarına ek olarak  endüstriyel üretime uygun olması ve ekonomik öneme sahip olması  gibi özellikleri nedeniyle ürün geliştirme çalışmalarında daha çok tercih edilmelidir.
     İnek sütüyle kıyaslayarak özelliklerini sayacak olursak;
     1. Keçi sütü inek sütüne göre % 13 daha fazla kalsiyum içermektedir.
     2. Yağ kürecikleri inek sütüne göre daha küçük olduğu için sütte daha iyi dağılım sağlamakta ve daha homojen bir yapı  oluşturmaktadır. Bundan dolayı keçi sütü daha az kaymak bağlar.
     3. Aminoasit komposizyonu bakımından inek sütüne göre daha zengindir. Esansiyel aminoasitlerden treonin, izolösin, lisin, sistin,  trozin ve valin içerir. Serbest aminoasitlerden taurin bakımından zengindir. Taurinin görme, beyin ve kalp fonksiyonları  üzerinde önemli etkileri vardır.
     4. Keçi sütünde demir, folik asit ve B12 içeriği inek sütünden daha düşüktür. Bu nedenle keçi sütü ve ürünlerini tercih eden  bireylerin beslenmesinde bu besin öğelerini dengeli ve yeterli alması önemlidir.
     5. Keçi sütünde yüksek oranda kısa zincirli yağ asitleri bulunmaktadır. İçerdiği kısa ve orta zincirli yağ asitleri  sayesinde inek sütüne göre daha kolay sindirilir.
     6. Mide asitliğini daha iyi nötralize ettiği ve sindirimi kolay olduğu için bebek beslenmesi için uygun olacaktır. Erken bebek  beslenmesinde tercih edilirken su ile seyreltilmesi böbreğe oluşturacağı yükü düşürecektir. Keçi sütü oligosakkaritler bakımından önemlidir. Oligosakkaritler bebeklerde probiyotik olarak işlev gören bifidobakterilerin gelişimini teşvik eder ve bağırsak mukozasında patojen gelişimini engeller.
     7. Keçiler hastalıklara dayanıklı hayvanlar olduklarından dolayı verem (tuberküloz) olmazlar. Bu nedenle keçi ürünlerinden tüberküloz bulaşma ihtimali çok düşüktür. Ayrıca İtalya’ da yapılan çalışmalarda keçilerin kansere yakalanmadığı tespit edilmiştir.
     8. Keçi sütünde A vitamini miktarı fazladır. Bundan dolayı keçi sütü, tereyağı inek sütüne göre daha beyazdır. 

     İnek sütüne alerjisi veya intolerans durumu olan bireyler günlük kalsiyum ve protein ihtiyacını karşılamak için keçi sütü ve süt ürünlerini tercih edebilir. Burada bahsedilen intolerans durumu laktoz intoleransı değildir. Keçi sütü de laktoz içerdiği için laktoz intoleransı olan bireyler aynı hassasiyeti keçi sütü tükettiğinde de yaşar. İnek sütüyle ilgili herhangi bir sağlık sorununuz olmasa bile beslenme programınızı keçi sütüyle çeşitlendirmeniz sağlığınıza birçok fayda sağlayacaktır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Böbrek Yetmezliğinde Beslenme

    Çevrenizde, ailenizde veya iş yerinizde böbrek yetmezliği problemleri yaşayan, diyalize giren tanıdıklarınız olabilir veya siz böbrek yetmezliği yaşıyor olabilirsiniz. . Birçok hastalıkta olduğu gibi böbrek yetmezliğinde de beslenme hastalığın seyrini yavaşlatan, yaşam kalitesini artıran bir unsurdur. Böbrek yetmezliğinde kanda sodyum, potasyum ve fosfor düzeyi çok önemlidir. Bu nedenle fosfor ve potasyumdan zengin besinlerin tüketimi sınırlandırılır. “Böbrek yetmezliği durumunda dört besin grubundan tüketebileceğimiz besinler ve uzak durmamız gereken besinler nelerdir?” gelin bir göz atalım.  Et Grubu       Et grubu besinler günlük protein ihtiyacımızı karşılar. Proteinler vücudumuzda kullanıldıktan sonra bazı atık maddeler oluşur.  Bu maddeler vücut için zararlıdır ve sağlıklı kişilerde böbrekler tarafından idrarla dışarıdan atılır. Böbrek yetersizliği varsa bu maddeler yeterince dışarı atılamaz ve kanda birikmeye başlar. Ayrıc...

Maraş’ın Özgün Değeri; Tarhana

     Tarhana karşı konulamaz lezzetiyle Maraş’ın geleneksel tatlarından bir tanesi. Her mevsim severek tükettiğimiz; katıklı aş, firik, çorba ve tarhana haliyle sofralarımızdan eksik olmayan bu besinin insan sağlığına faydaları saymakla bitmiyor.     Tarihçesine bakacak olursak; Maraş tarhanasına ait tarihi en güçlü verilerin, Yavuz Sultan Selim Han dönemine ait olduğu düşünülmektedir. Dulkadiroğlu beyliği zamanında Yavuz Sultan Selim Han, Mısır seferi sırasında çölü geçerken sıcaktan ve soğuktan etkilenmeyecek ve aynı zamanda çabuk bozulmayan bir gıda yapılmasını istemesi üzerine, Yavuz Sultan Selim Han’ın annesi Ayşe Hatun (Gülbahar Hatun)’un bilgileri doğrultusunda ortaya Kahramanmaraş tarhanasının çıkmış olabileceği belirtilmektedir.      Maraş tarhanasını diğer tarhana çeşitlerinden ayıran en önemli özelliklerden bir de, yapımı sırasında birçok aşamada tüketilebilir olmasıdır. İlk olarak henüz pişme aşamasında pişmiş d...

Hangi Yiyecekler Migren Ataklarını TETİKLER?

         Migren çoğunlukla ataklar halinde gelen şiddetli baş ağrılarına neden olan bir nörolojik hastalıktır.   Migren hormonlarının aktif olduğu genç yaşlardaki kadınlarda görülme sıklığı erkeklerin üç katına ulaşmaktadır.    Migren atakları kiminde yılda 1-2 defa, kiminde ise ay içerisinde defalarca görülebiliyor. Migren ağrılarının çoğu çok şiddetli seyrederek günlük yaşantımızı, iş hayatımızı ve sosyal hayatımızı olumsuz olarak etkiler.   Migren ağrılarını şiddetli baş ağrısı olmasının dışında diğer ağrılarından ayırt eden en önemli özellikle ise ağrı ile birlikte ortaya çıkan bulantı, ses ve ışığa duyarlılıktır. Migreni tetikleyen başlıca faktörler; diyet faktörleri, stres, hormonal değişiklikler, uyku düzeni, iklimsel değişiklikler ve kişisel bazı alışkanlıklardır.   Migren ataklarınıza neden olabilecek besinler aşağıda belirtilmiştir: ·          Depolama süresi uzun olan gıdalar, paketli gıda...