Tarhana karşı konulamaz lezzetiyle
Maraş’ın geleneksel tatlarından bir tanesi. Her mevsim severek tükettiğimiz;
katıklı aş, firik, çorba ve tarhana haliyle sofralarımızdan eksik olmayan bu
besinin insan sağlığına faydaları saymakla bitmiyor.
Tarihçesine bakacak
olursak; Maraş tarhanasına ait tarihi en güçlü verilerin, Yavuz Sultan Selim
Han dönemine ait olduğu düşünülmektedir. Dulkadiroğlu beyliği zamanında Yavuz
Sultan Selim Han, Mısır seferi sırasında çölü geçerken sıcaktan ve soğuktan
etkilenmeyecek ve aynı zamanda çabuk bozulmayan bir gıda yapılmasını istemesi
üzerine, Yavuz Sultan Selim Han’ın annesi Ayşe Hatun (Gülbahar Hatun)’un
bilgileri doğrultusunda ortaya Kahramanmaraş tarhanasının çıkmış olabileceği
belirtilmektedir.
Maraş tarhanasını
diğer tarhana çeşitlerinden ayıran en önemli özelliklerden bir de, yapımı
sırasında birçok aşamada tüketilebilir olmasıdır. İlk olarak henüz pişme
aşamasında pişmiş dövme yoğurtla karıştırılarak katma aş olarak yenmekte,
kuruma aşamasında firik denilen yarı kurumuş yumuşak halde ve en nihayetinde
kuru sert hale geldikten sonra tarhana olarak tüketilmektedir. Kurutulduktan
sonra çorba yapılarak, sıcak suda ya da et suyunda ıslanarak, yağda
kızartılarak, ıslanmış tarhana yağda soğan ve salça ile birlikte kavrularak,
sıcak saç veya kömür sobasının üzerinde gevretilerek, cips tarhana şeklinde
çerez olarak tüketilmekte ve fındık, fıstık, ceviz ve badem gibi kuruyemişlerle
birlikte yenmektedir.
Günümüzde yanlış
ve eksik beslenme alışkanlıklarının giderilmesini amaçlayan fonksiyonel özellik
taşıyan ürünlere olan talepler giderek artmaktadır.En önemli özelliği yoğurdun
pişirilerek kullanılmamasıdır ve bu da besin değerini artırmaktadır. Ana
hammaddelerinden biri olan dövmenin kepek oranı yüksek olması sayesinde lif
içeriğini zenginleştirmektedir. Glisemik indeksi yani karbonhidratları vücudumuza
aldığımızda kan şekerimizi yükseltme hızı düşüktür, bu sayede daha dengeli bir
kan şekeri profiline sahip olmamıza yardımcı olur. Ayrıca elzem aminoasitleri
içeren bir protein kaynağıdır. Gerek sağlıklı beslenme programlarında gerek
zayıflama diyetlerinde günlük beslenmenize ekleyebilirsiniz. Çorbasını ana
öğünde bir kase olarak, tarhana ve firik halinde de ara öğünde 1 A4 kağıt
boyutunda tercih edebilirsiniz. Kolesterol karşıtıdır. Her sağlıklı besinde
olduğu gibi sağlıklı olması sınırsız tüketebileceğimiz anlamına gelmiyor. Dövme
içerdiği için ekmek grubuna mensup olan bu besini fazla tüketmeniz halinde kilo
alabilirsiniz. Ayrıca böbrek yetmezliği yaşayan kişilerinde sınırlı tüketmesini
tavisye ederim.
100 gramdaki enerji ve besin değeri aşağıda belirtilmiştir:
Enerji
|
348 kkal
|
Protein
|
13 g
|
Karbonhidrat
|
66.5 g
|
Yağ
|
2.24 g
|
Lİf
|
5.06 g
|
Fosfor
|
406 mg
|
Kalsiyum
|
249 mg
|
Potasyum
|
435 mg
|
Triftofan
|
170 mg
|
Lösin
|
1025 mg
|
Lİzin
|
1652 mg
|
Yorumlar
Yorum Gönder