Çölyak hastalığı ince
bağırsağın, GLUTEN adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi,
hassasiyetidir. Tükettiğimiz
besinler ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılarak kana karışır. Vücudumuzun
yeterince gıda alabilmesi, ince bağırsakta çok sayıda bulunan ve villus
çıkıntıları olarak adlandırılan kıvrımlar tarafından sağlanır. Çölyak hastaları
gluten içeren besinleri tükettiklerinde villus çıkıntılarında tahribata neden
olarak kıvrımlar azalıp küçülürler. Böylelikle barsak yüzölçümü giderek azalır
ve gıdalar yeterince emilemez. Sonuçta besin yetersizliği ve hastalık
belirtileri görülür. Tedavi sıkı bir glutensiz diyettir. Günlük 50 mg gluten
alımı bile hasarın devam etmesine neden olur (ki 1 dilim buğday ekmeği 1.6 gram
gluten içerir).
Türkiye’ de tahmini çölyak hastası sayısı 700.000’dir. Diğer bir deyişle
her sağlıklı 100 kişiden 1 çölyak hastasıdır.
Anne sütü ile beslenme süresi, gluten
içeren besinlere başlama yaşı ve yenilen glutenli besinlerin miktarı hastalığın
hangi yaşta ve nasıl başlayacağını belirleyen faktörlerdir. Anne sütünün uzun süre verilmeli ve ek
gıdalara başlarken 4. ve 7. aylar arasında tahıllar verilmeye başlanmalıdır.
Çölyak hastalığının belirtileri çocuklar
ve yetişkinlerde farklılık göstermektedir. Çocuklarda özellikle
karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda
artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi
tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde ise; karın bölgesinde
öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, dışkıda
anormallik, büyük tuvalet ihtiyacının artması,
ishal, kusma, bezginlik, nedeni
bilinmeyen karaciğer hastalıkları,
büyüme geriliği, ağız içinde oluşan aftlar, iştahsızlık, gaz
şikayetleri, eklem ve kemik ağrıları,
sinirlilik, ciltte kaşıntılı döküntüler görülebilir.
Gıda intolerans testleri çölyak tanısı
koymak için kullanılamaz. Gıda intoleransı ve gıda alerjisi gibi durumlar
çölyaktan tamamen farklı tanımlardır.
Glutenden
Nasıl Uzak Durabilirim?
Çölyağın tedavisi glutensiz beslenmedir.
Genel olarak diyetine sadık kalan bireyde semptomlar azalarak kaybolur. Glutensiz
beslenme tedavisi ömür boyu sürdürülmelidir. Tedaviye cevapsızlığın en büyük
nedeni diyette gluten kaçağıdır.
Çölyak hastalığı olan bir bireyin tüketmemesi
gereken besinler aşağıda belirtilmiştir:
·
Buğday
·
Arpa
·
Çavdar
·
Yulaf
·
Buğday ürünü
makarna, bulgur, irmik, şehriye, bisküvi
·
Malt kullanılan İçecekler (bira, votka, cin vb)
·
Sakız ve
çikolatalar
·
‘Gluten
içerir’ ibaresi bulunan bütün paketli gıdalar.
Buğday ve diğer yasaklı gıdaların yerine tüketilebilecek besinler:
ü
Mısır,
pirinç, patates
ü
Kuru fasulye
unu, mercimek unu, nohut unu, kestane unu
ü
Glutensiz un
ve ekmek çeşitleri
ü
Karabuğday
(greçka), kinoa, amarant
Kişinin diğer besin gruplarından (et, süt,
meyve, sebze) sağlıklı ve dengeli bir şekilde tüketmesinde bir sakınca yoktur.
Paketli gıdalar alınırken kesinlikle etiket okuma alışkanlığı kazanılması
gerekir. Çölyak hastası olan bireyin yemeğinin hazırlanma ve sunum aşamalarında
kesinlikle gluten içeren besinlerle teması bulunan kap kacak kullanılmamalı.
Çölyak ve glutensiz besinlerle ilgili detaylı bilgiye http://www.colyak.org.tr/ bu linkten ulaşabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder