Başlıktan da
anlaşılacağı üzere konumuz halk arasında şeker hastalığı olarak adlandırılan
diyabet. Diyabetin dünyada ve Türkiye’de
görülme sıklığı nedir? Diyabetten korunmak için neler yapılmalı? Şeker
hastalığında nasıl beslenilmeli? Tüm bu soruların cevaplarını paylaşacağım
sizlerle.
Uluslararası
Diyabet Federasyonu (IDF) 7. Diyabet Atlası 2015 yılı verilerine göre dünyada;
Ø 11
yetişkinden 1’i diyabetli,
Ø Her
iki şeker hastasından biri şeker hastası olduğunu bilmiyor yani teşhis
edilmemiş,
Ø 7
doğumdan 1’i gebelik şekerinden etkileniyor,
Ø Küresel
sağlık harcamalarının %12’sini oluşturuyor (673 milyar ABD Doları),
Ø Her
6 saniyede 1 kişi diyabet hastalığından dolayı hayatını kaybediyor.
Türkiye’de
20-79 yaş aralığında yaklaşık 7 milyon diyabetli bulunuyor. IDF’nin
öngörülerine göre, bu sayı 2035 yılı itibariyle 12 milyona ulaşacak.
Kronik bir metabolizma hastalığı olan
diyabetin 2 türü vardır. Tip I Diyabet
sıklıkla çocukluk ve gençlik döneminde rastlanır. Ülkemizdeki diyabet
hastalarının % 10’u bu tip şeker hastasıdır. Bu tip diyabette insülin hormonu
vücutta yeteri kadar bulunmadığı için dışarıdan alınması gerekir. Hızlı kilo
kaybı, çok su içme, sık idrara çıkma gibi belirtileri vardır.
Tip II Diyabet genellikle ileri yaşlarda
görülür. İnsülin salgılanması ilk zamanlarda varken zamanla vücut için yetersiz
kalır. Obezite, ailede diyabet hastası olması, beslenme bozukluğu tip II riskini
artırmaktadır.
Diyabette
medikal tedavinin yanı sıra beslenme tedavisi de birincil tedavidir.
Diyabette Beslenme Tedavisi
Kişinin uzun vadede sağlıklı kalabilmesi için
enerji ve gereksinimine uygun bir beslenme programı oluşturarak kan şekerinin
normal değerlere yakın olmasını sağlamak temel amaçtır. Şeker dalgalanmalarını
önlemek için öğün düzeni 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde olmalıdır.
Karbonhidrat
Karbonhidratlar
vücudun günlük enerji ve şeker ihtiyacını karşılar. Besinlerde bulunan
karbonhidrat türleri şekerler, nişasta ve posa’dır. Karbonhidratlar vücutta
kullanılabilmesi için bağırsaklarda glukoz (şeker) haline gelir. Doğru karbonhidrat
seçimi şekerin seyri açısından çok önemlidir. Günlük enerjinin % 50- 55 ‘i karbonhidrattan karşılanmalıdır.
Rafine un içeren hamur işleri, çay şekeri, şekerlemeler, tatlılar, şeker içeren
paketli gıdalardan uzak durulmalıdır.
• Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tercih edilmeli,
• Pirinç yerine bulgur tercih edilmeli,
• Meyve suyu yerine meyve yenilmeli, kabuklu yenebilen
meyveler iyice yıkandıktan sonra kabukları soyulmadan yenmeli.
• Günde en az 5 porsiyon sebze/meyve yenmeli.
Protein
Vücutta büyüme,
gelişme ve yıpranan hücrelerin onarımı için mutlaka protein kaynağı besinler
tüketilmelidir. Diyabet vücudun protein gereksinmesini etkilemez. Günlük enerji
ihtiyacının % 12-15’ini proteinlerden karşılanmalıdır.
Yağ
Yüksek enerji
içeriği olan bir besin türüdür. Sağlık için daha çok doymamış yağlar içeren zeytinyağı,
fındık veya kanola yağı gibi sıvı yağlar
tüketilmelidir. Kalp damar sağlığını korumak için kuruyemişlerden (fındık,
fıstık, badem, ceviz) günlük küçük bir avuç tercih edilebilir. Günlük enerjinin
% 25-30 ‘u yağlardan karşılanmalı.
Öneriler
- Yeterli ve dengeli
beslenmeye dikkat edilmeli,
- Eğer kilo fazlalığı
varsa ideal kiloya ulaşılmalı,
- Öğün atlanılmamalı,
- Doktorunuz gerek
görmedikçe insülin/ ilaç düzeyinde değişme yapılmamalı,
- ‘Şu an tatlı yiyeyim
sonra insülini fazla vurur, kan şekerimi düşürürüm’ gibi yollara
başvurulmamalı,
- Düzenli egzersiz
yapılmalı,
- Mutlaka doktor ve
diyetisyen takibi olmalıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder