Ramazan ayı bize
birbirimize karşı hoşgörülü olmayı, empati kurabilmeyi , kötü düşünceler ve
fiillerden arınmayı hatırlatır. Bedenimizin de bu süreçte sağlıklı kalabilmesi ve
toksinlerden arınabilmemiz için nasıl beslenmemiz gerekiyor? Gelin bir göz
atalım.
Ramazanda uzun
süren açlıklar, öğün sayısının azalması vücudun
biyolojik ritmini etkilemektedir. Uzun süreli açlık halsizlik, dikkat
dağınıklığı, migren atakları, hazımsızlık gibi birçok probleme neden
olabiliyor. İftarda ağır ve yağlı yemek tercihi, büyük porsiyonlar tüketmek
yine sindirim problemlerine neden olur. Bu tür sorunların yaşanmaması için
iftar ve sahur için sağlıklı menüler oluşturulmalıdır. Sahur kesinlikle
atlanmamalıdır.
Sahur için
kahvaltı hazmı kolay olacağı için doğru bir tercihtir. Protein kaynağı olarak
tok tutma özelliği nedeniyle yumurta, az tuzlu peynir, yoğurt veya süt tercih
edilmelidir. Yağ kaynağı olarak salamura bir ürün olduğu için zeytin tüketimi
yerine kavrulmamış kuru yemişler daha uygun olacaktır. Yağda pişmiş, kızarmış
yemekler tercih edilmemelidir. Tuz içeriği yüksek olan salam, sucuk gibi
besinler tüketilmemelidir. Bol sebze, salata, yeşillik sindirim sağlayacağı
için tercih edilmelidir. Tahıl grubu olarak tam tahıllı ekmekler veya yulaf
ezmesi glisemik indeksi düşük olduğu ve gün içinde şekerimizin dengesini
sağlayacağı için tüketilmelidir. Bal, reçel gibi şeker içeriği yüksek besinler
susamayı artıracağı için onlardan uzak durulmalıdır.
İftara çorba ile
başlamak iyi bir tercih olacaktır. Çorbayı içtikten sonra 5-10 dakika beklemek,
mideyi dinlendirmek iftar sonrası şişkinliği önleyecektir. Ana yemek olarak
zeytinyağlı veya etli bir sebze yemeği olabileceği gibi ızgara et, tavuk veya
balık da tercih edilebilir. Menüde küçük bir porsiyon pilav veya pide olabilir.
Bol miktarda salata lif kaynağı olacağı için kabızlığı önleyecektir. İftar
sofralarının vazgeçilmezi tatlılar konusunda doğru tercih yapmak kilo
kontrolünü sağlamak adına önemlidir. Hamur işi, yağda kızarmış ve şerbetli
tatlılardan kaçınılmalıdır. Onun yerine haftanın 2 günü yapacağınız sütlü tatlı
veya dondurma tercihi daha sağlıklı ve hafif olacaktır. İftarda içecek olarak
kesinlikle asitli içecekler, paketli meyve suları, meyveli soda veya soğuk çay
çeşitleri tercih edilmemelidir. Ev yapımı limonata, ayran, sıkılmış meyve suyu
veya ramazan şerbetleri ferahlamak için uygundur. Vücudun su ihtiyacını
karşılamak için mutlaka 8- 10 bardak su tüketimi olmalıdır.
Ramazan ayında
sık sık yaşanan kabızlık önüne geçmek amacıyla
iftara başlarken su ve kuru kayısıyla açmak fayda sağlar. Meyve, sebze
ve tam tahıllar posa kaynağı olduğu için yine sindirimin kolaylaşmasına
yardımcı olur. Probiyotik kaynağı olarak kefir tercih etmek barsak düzenini
sağlayabilir, kefir tüketimi yoksa probiyotik besin takviyesi tercih
edilmelidir. Sağlıklı, huzurlu, mutlu ve sevdiklerinizle geçireceğiniz nice ramazanlar dilerim.
Yorumlar
Yorum Gönder