Soğuk havalarda bağışıklığımızı yüksek tutmak
için C vitaminine olan ihtiyacımız artar. Genel olarak bilinen C vitamini
kaynaklarının yanında biraz kenarda köşede kalmış C vitamininden zengin bamya çiçeğinden bahsedelim biraz.
Tür adı Hibiskus sabdariffa olan bamya çiçeği, ülkemizde Ege ve Marmara Bölgesi başta
olmak üzere Tokat, Amasya gibi birçok
şehrimizde yetiştirilmektedir. Bamya çiçeğinin kurutulmasıyla elde edilen
çayının insan vücuduna birçok faydası bulunmaktadır. Amerikan Kalp Derneği’nin yaptığı
araştırmalarda hibiskusun hipertansiyonu olan bireylerde kan basıncını düşürdüğü ortaya çıkmıştır. Genel olarak hibiskus
çayının faydaları:
·
Kan
şekerini düzenler. Özellikle Tip 2 Diyabet hastalarına önerilir.
·
Kan
basıncını düşürür. Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
·
İçerdiği
antioksidanlar sayesinde vücuttaki serbest radikalleri nötralize eder.
Özellikle yaprakları koyu kırmızı olanların antioksidan içeriği daha yüksektir.
·
Bağırsak
hareketlerinin artırdığı için kabızlık tedavisinde kullanılabilir.
·
Anti-enflamatuar
özelliğiyle vücutta iltihaplanmayı önler.
·
Diüretiktir.
Ödem atmanıza yardımcı olur.
Hibiskus çayını
günde 1 veya 2 fincan içebilirsiniz. Aktarlardan satın alırken yaprağının bir
parça tadına bakın. Hafif ekşi bir tat alamıyorsanız raf ömrü geçmiş olabilir,
tercih etmeyin. Faydalı olduğu gibi
lezzetli. Tüketmenizi tavsiye ederim. İyi, sağlıklı, huzurlu günler dilerim.
Yorumlar
Yorum Gönder