Ana içeriğe atla

HİBİSKUS: Bamya Çiçeği Çayı



      Soğuk havalarda  bağışıklığımızı yüksek tutmak için C vitaminine olan ihtiyacımız artar. Genel olarak bilinen C vitamini kaynaklarının yanında biraz kenarda köşede kalmış C vitamininden zengin  bamya çiçeğinden bahsedelim biraz.     
        Tür adı  Hibiskus sabdariffa    olan bamya çiçeği, ülkemizde Ege ve Marmara Bölgesi başta olmak üzere    Tokat, Amasya gibi birçok şehrimizde yetiştirilmektedir. Bamya çiçeğinin kurutulmasıyla elde edilen çayının insan vücuduna birçok faydası bulunmaktadır.  Amerikan Kalp Derneği’nin yaptığı araştırmalarda hibiskusun hipertansiyonu olan bireylerde kan basıncını  düşürdüğü ortaya çıkmıştır. Genel olarak hibiskus çayının faydaları:
·         Kan şekerini düzenler. Özellikle Tip 2 Diyabet hastalarına önerilir.
·         Kan basıncını düşürür. Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
·         İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücuttaki serbest radikalleri nötralize eder. Özellikle yaprakları koyu kırmızı olanların antioksidan içeriği daha yüksektir.
·         Bağırsak hareketlerinin artırdığı için kabızlık tedavisinde kullanılabilir.
·         Anti-enflamatuar özelliğiyle vücutta iltihaplanmayı önler.
·         Diüretiktir. Ödem atmanıza yardımcı olur.
    Hibiskus çayını günde 1 veya 2 fincan içebilirsiniz. Aktarlardan satın alırken yaprağının bir parça tadına bakın. Hafif ekşi bir tat alamıyorsanız raf ömrü geçmiş olabilir, tercih etmeyin.  Faydalı olduğu gibi lezzetli. Tüketmenizi tavsiye ederim. İyi, sağlıklı, huzurlu günler dilerim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Böbrek Yetmezliğinde Beslenme

    Çevrenizde, ailenizde veya iş yerinizde böbrek yetmezliği problemleri yaşayan, diyalize giren tanıdıklarınız olabilir veya siz böbrek yetmezliği yaşıyor olabilirsiniz. . Birçok hastalıkta olduğu gibi böbrek yetmezliğinde de beslenme hastalığın seyrini yavaşlatan, yaşam kalitesini artıran bir unsurdur. Böbrek yetmezliğinde kanda sodyum, potasyum ve fosfor düzeyi çok önemlidir. Bu nedenle fosfor ve potasyumdan zengin besinlerin tüketimi sınırlandırılır. “Böbrek yetmezliği durumunda dört besin grubundan tüketebileceğimiz besinler ve uzak durmamız gereken besinler nelerdir?” gelin bir göz atalım.  Et Grubu       Et grubu besinler günlük protein ihtiyacımızı karşılar. Proteinler vücudumuzda kullanıldıktan sonra bazı atık maddeler oluşur.  Bu maddeler vücut için zararlıdır ve sağlıklı kişilerde böbrekler tarafından idrarla dışarıdan atılır. Böbrek yetersizliği varsa bu maddeler yeterince dışarı atılamaz ve kanda birikmeye başlar. Ayrıc...

Maraş’ın Özgün Değeri; Tarhana

     Tarhana karşı konulamaz lezzetiyle Maraş’ın geleneksel tatlarından bir tanesi. Her mevsim severek tükettiğimiz; katıklı aş, firik, çorba ve tarhana haliyle sofralarımızdan eksik olmayan bu besinin insan sağlığına faydaları saymakla bitmiyor.     Tarihçesine bakacak olursak; Maraş tarhanasına ait tarihi en güçlü verilerin, Yavuz Sultan Selim Han dönemine ait olduğu düşünülmektedir. Dulkadiroğlu beyliği zamanında Yavuz Sultan Selim Han, Mısır seferi sırasında çölü geçerken sıcaktan ve soğuktan etkilenmeyecek ve aynı zamanda çabuk bozulmayan bir gıda yapılmasını istemesi üzerine, Yavuz Sultan Selim Han’ın annesi Ayşe Hatun (Gülbahar Hatun)’un bilgileri doğrultusunda ortaya Kahramanmaraş tarhanasının çıkmış olabileceği belirtilmektedir.      Maraş tarhanasını diğer tarhana çeşitlerinden ayıran en önemli özelliklerden bir de, yapımı sırasında birçok aşamada tüketilebilir olmasıdır. İlk olarak henüz pişme aşamasında pişmiş d...

Hangi Yiyecekler Migren Ataklarını TETİKLER?

         Migren çoğunlukla ataklar halinde gelen şiddetli baş ağrılarına neden olan bir nörolojik hastalıktır.   Migren hormonlarının aktif olduğu genç yaşlardaki kadınlarda görülme sıklığı erkeklerin üç katına ulaşmaktadır.    Migren atakları kiminde yılda 1-2 defa, kiminde ise ay içerisinde defalarca görülebiliyor. Migren ağrılarının çoğu çok şiddetli seyrederek günlük yaşantımızı, iş hayatımızı ve sosyal hayatımızı olumsuz olarak etkiler.   Migren ağrılarını şiddetli baş ağrısı olmasının dışında diğer ağrılarından ayırt eden en önemli özellikle ise ağrı ile birlikte ortaya çıkan bulantı, ses ve ışığa duyarlılıktır. Migreni tetikleyen başlıca faktörler; diyet faktörleri, stres, hormonal değişiklikler, uyku düzeni, iklimsel değişiklikler ve kişisel bazı alışkanlıklardır.   Migren ataklarınıza neden olabilecek besinler aşağıda belirtilmiştir: ·          Depolama süresi uzun olan gıdalar, paketli gıda...