Ana içeriğe atla

Çocuğum Ne Yemesin?



      Okul dönemlerinde klinikteki hastalarımdan sık sık  “okul başladığı için diyete ve egzersize sadık kalamıyoruz, aksatıyoruz” gibi cümleler duymaktayım. Yaz tatillerinde çocukları için diyetisyene başvuran aile sayısı artarken kış döneminde kontrollere gelişlerde çok belirgin bir düşüş oluyor. Gelecek yaz dönemi tekrar başvurulduğunda ise çocuk 20 kg almış olarak geliyor. Abarttığımı düşünmeyin lütfen, çok fazla örnek var bu şekilde başvurularda.
     Özellikle geçiş sınavlarından dolayı aileler ve sistem tarafından çocuklara sürekli hareketsiz ve asosyal yaşantı empoze edilmekte. Bu konuda söylemek istediğim çok şey var. Ben çocuklarımızı 12 yaşında 80 kg ya da erken ergenlik yüzünden uzayamayan çocuklar olarak görmek istemiyorum. Liseye geçiş sınavı yüzünden masa başına sabitlediğimiz çocuklar için çok üzülüyorum aynı şey üniversiteye hazırlanan gençlerimiz içinde geçerli. Unutmayalım ki, okul ve sınavlar her zaman hayatımızda var olacak. Ama biz bu evrede çocuklarımızın ruhsal ve fiziksel gelişimini doğru bir şekilde seyretmesi için elimizden geleni yapmalıyız.
      Öncelikle çocuklarımıza egzersiz alışkanlığı kazandırmaya çalışmakta ısrarlı olalım. Yani bırakıverin gün içinde kendilerine 40 dakikalık bir vakit ayırabilsinler. Ama bunu kilo vermek için değil, hayatı boyunca ilgilendiği bir spor dalı olarak alıştıralım. Eğitim politikamızda da yer alması gereken bir prensip aslında. Kahvaltısız okula göndermeyelim. Olmazsa olmaz tam buğday ekmeği, yumurta ve peyniri kahvaltımızdan eksik etmeyelim.
      İkinci önemli unsur ise; beslenme çantası. Burada öğretmenlerimize ve okul yönetimine görev düşüyor. Okula götürülmesi gereken beslenme çantası bazı okullarda öğretmenler tarafından belirleniyor. Menülere baktığımda çikolatalı ekmek, meyve suyu, sigara böreği veya çilekli süt gibi birçok örneğini sıralayabileceğim sağlıksız ve besleyici olmayan menüler ayarlanıyor. Sağlıklı bir beslenme çantası içinde neler bulunmalı peki?  Süt grubu süt veya yoğurt içermeli, Tahıl grubu tam tahıllı ekmek dilimleri bulunmalı, et grubu mutlaka peynir, yumurta veya ton balığı bulunmalı, bol sebze ve koyacağınız 1 porsiyon meyve ihtiyacı ile dengeli bir öğün sağlamış olursunuz.
      Son olarak paketli gıdaları ve fast food menüleri bir ödül algısıyla çocuklarımıza sunmayalım, lütfen.” Eğer bu hafta ödevlerini düzenli yaparsan sana hamburger menü alırım”  gibi ibarelerle çocuklarımızı yanlış yönlendirmeyelim. Sağlıklı ve mutlu bir gelecek dilerim bütün çocuklarımıza.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Böbrek Yetmezliğinde Beslenme

    Çevrenizde, ailenizde veya iş yerinizde böbrek yetmezliği problemleri yaşayan, diyalize giren tanıdıklarınız olabilir veya siz böbrek yetmezliği yaşıyor olabilirsiniz. . Birçok hastalıkta olduğu gibi böbrek yetmezliğinde de beslenme hastalığın seyrini yavaşlatan, yaşam kalitesini artıran bir unsurdur. Böbrek yetmezliğinde kanda sodyum, potasyum ve fosfor düzeyi çok önemlidir. Bu nedenle fosfor ve potasyumdan zengin besinlerin tüketimi sınırlandırılır. “Böbrek yetmezliği durumunda dört besin grubundan tüketebileceğimiz besinler ve uzak durmamız gereken besinler nelerdir?” gelin bir göz atalım.  Et Grubu       Et grubu besinler günlük protein ihtiyacımızı karşılar. Proteinler vücudumuzda kullanıldıktan sonra bazı atık maddeler oluşur.  Bu maddeler vücut için zararlıdır ve sağlıklı kişilerde böbrekler tarafından idrarla dışarıdan atılır. Böbrek yetersizliği varsa bu maddeler yeterince dışarı atılamaz ve kanda birikmeye başlar. Ayrıc...

Maraş’ın Özgün Değeri; Tarhana

     Tarhana karşı konulamaz lezzetiyle Maraş’ın geleneksel tatlarından bir tanesi. Her mevsim severek tükettiğimiz; katıklı aş, firik, çorba ve tarhana haliyle sofralarımızdan eksik olmayan bu besinin insan sağlığına faydaları saymakla bitmiyor.     Tarihçesine bakacak olursak; Maraş tarhanasına ait tarihi en güçlü verilerin, Yavuz Sultan Selim Han dönemine ait olduğu düşünülmektedir. Dulkadiroğlu beyliği zamanında Yavuz Sultan Selim Han, Mısır seferi sırasında çölü geçerken sıcaktan ve soğuktan etkilenmeyecek ve aynı zamanda çabuk bozulmayan bir gıda yapılmasını istemesi üzerine, Yavuz Sultan Selim Han’ın annesi Ayşe Hatun (Gülbahar Hatun)’un bilgileri doğrultusunda ortaya Kahramanmaraş tarhanasının çıkmış olabileceği belirtilmektedir.      Maraş tarhanasını diğer tarhana çeşitlerinden ayıran en önemli özelliklerden bir de, yapımı sırasında birçok aşamada tüketilebilir olmasıdır. İlk olarak henüz pişme aşamasında pişmiş d...

Hangi Yiyecekler Migren Ataklarını TETİKLER?

         Migren çoğunlukla ataklar halinde gelen şiddetli baş ağrılarına neden olan bir nörolojik hastalıktır.   Migren hormonlarının aktif olduğu genç yaşlardaki kadınlarda görülme sıklığı erkeklerin üç katına ulaşmaktadır.    Migren atakları kiminde yılda 1-2 defa, kiminde ise ay içerisinde defalarca görülebiliyor. Migren ağrılarının çoğu çok şiddetli seyrederek günlük yaşantımızı, iş hayatımızı ve sosyal hayatımızı olumsuz olarak etkiler.   Migren ağrılarını şiddetli baş ağrısı olmasının dışında diğer ağrılarından ayırt eden en önemli özellikle ise ağrı ile birlikte ortaya çıkan bulantı, ses ve ışığa duyarlılıktır. Migreni tetikleyen başlıca faktörler; diyet faktörleri, stres, hormonal değişiklikler, uyku düzeni, iklimsel değişiklikler ve kişisel bazı alışkanlıklardır.   Migren ataklarınıza neden olabilecek besinler aşağıda belirtilmiştir: ·          Depolama süresi uzun olan gıdalar, paketli gıda...