Öğrendiğim
bilgileri kalıcı olması adına not ediyorum. Faydalanmak isteyenler okuyabilir. Ders
notu niteliğindedir.
- Anne bebeğin doğum haftasına ve ihtiyaçlarına uygun olarak yaratılmıştır. O yüzden her annenin sütü bebeğine özel ve özgüdür.
- Stabil intestinal mikrobiyotaya katkıda bulunur.
- Dengeli mukozal immün yanıt oluşur.
- Doğal ve dengeli immün sistem gelişimi sağlar.
- Oksidasyon ürünlerinin düzenlenmesini sağlar.
- Kolostrum artmış laktoferrin, immunoglobulin A, lökositler, büyüme faktörleri vardır. Olgun süte göre daha düşük laktoz, kalsiyum ve potasyum içerir. Besleyici olmak yerine immunolojik özellikler ön plandadır. Kolostrum sütü, doğumdan sonra ilk 4-5 gün anne tarafından yavruya verilen ilk süttür.
- Olgun anne sütünde makronutrientler, mikronutrientler, fonksiyonel bileşenler, büyüme faktörleri, immunolojik faktörler ve mikrobiyota ön plandadır.
- NEK, astım, alerji obezite ve diyabet riskini düşürür.
- İlk 1 yılda solunum ve gastrointestinal sistem enfeksiyonlarını azaltır.
- Anne sütünün % 88’i sudan oluşur. Günlük salgılanan 750 ml sütün 600 ml’i sudan oluşmaktadır.
- Daha fazla anne sütü içen çocukların beyin gelişiminin daha iyi olduğu gösterilmiştir.
Önemli: Obezite emziren
annenin anne sütü bileşimini olumsuz etkiler. Obezite intauterin yaşamdan
başlayarak bebeğin barsak mikrobiyotasını, anne sütü florasını, anne sütü
oligosakkarit içeriğini hormon ve sitokin düzeylerini olumsuz etkiler.
Önemli: Preterm
bebeklerde anne sütü ile beslenme; terme ulaşıldığında değerlendirilen beyin gelişim belirteçleri ve
beyin bağlantılarında düzelme ile ilişkilidir.
Anne Sütü
Oligosakkaritleri
(HMO – Human Milk Oligosaccharides)
- HMO epitel ve immün sistem fonksiyonlarını düzenler.
- Anne sütünün 1 litresinde 5-15 g oligosakkarit bulunur.
- Oligosakkaritler anne genetiğinden etkilenir ve laktasyon evresine göre değişiklik gösterebilir.
- Sekretuar annelerde 2-fukozyl laktoz daha yüksektir.
- Oligosakkaritler bifidobakter ve bakteroideslerin çoğalmasını sağlar.
Ek Gıda
Önerileri
- Dünya Sağlık Örgütü ilk 6 ay sadece anne sütünü önermektedir.
- Tamamlayıcı beslenmeye 4 aydan önce 7 aydan sonra başlanmamalı.
- 9-12 ay aralığında enerjinin % 50’si ek gıdadan % 50’si anne sütünden veya ona en yakın formula sütten karşılanmalı.
- İlk gıda önerisi demir eklenmiş tahıldır.
- Fazla protein yüklemesi yapılmamalı.
Anne sütü
mikrobiyotası
- Laktasyon dönemi, annenin diyet alışkanlıkları, beslenme durumu, doğum şekli, doğum haftası, coğrafi bölge, antibiyotik/ ilaç kullanımı anne sütü mikrobiyotasını etkiler.
- Anne sütü bebeğin bağırsak mikrobiyota kolonizasyonunu sağlayan kommensal, mutualistik ve potansiyel probiyotik bakterilerin ana kaynağıdır.
- Annenin yüksek lif ve/veya proteinle beslenmesi anne sütü oligosakkarit içeriğini ve bebeğin bağırsak mikrobiyotasını etkiler. Yüksek lif anne ve bebekte bifidobakterleri artırır.
- Bifidobakter ve laktobasil bakteri çeşitliliği sağlar.
- Bağırsak mikrobiyotası ilk 2-3 yılda gelişimini tamamlar. Beyin gelişimi de ilk 2 yılda tamamlanır.
- Sağlıklı bir annenin sütünde 109/L bakteri bulunur.
- Günlük yaklaşık 800 ml anne sütü alan bebeğe 105 ila 107 arasında bakteri transferi olur.
KAYNAK: 8. Pediatrik Probiyotik Prebiyotik Akademisi’nden
aldığım notlar J
Yorumlar
Yorum Gönder