SIVI DİYET
Önerilen sıvılar ve yarı sıvılar:
|
Ø
Ameliyat sonrası beslenmedeki ilk basamaktır.
Ø Yağsız et/tavuk suyu (et/tavuk suyundaki tuz, vücudun sıvıyı
daha iyi tutmasını sağlayabilir)
Ø
Şekersiz meyveli içecekler, su
Ø
Kafeinsiz kahve, açık çay
Ø Sulandırılmış meyve suyu (günde 120 ml su ile sulandırılmış
maksimum 120 ml meyve suyu)
Ø
%1 yağlı ya da yağsız (laktozsuz) süt
Ø
Soya sütü, badem sütü, pirinç sütü, laktozsuz süt, probiyotik
süt iceceği
Ø
Az yağlı ya da yağsız yoğurt, probiyotik yoğurt
Ø
Yağsız peynir
Ø
Şekersiz jöle
Ø
Şekersiz düşük yağlı sütten puding
Ø
Sıvı enteral beslenme solüsyonları
Ø
Günlük toplamda 1800 ml sıvı alınmalıdır.
Ø Bu dönemde amaç vücudunuzun
tüm ihtiyaçlarını besinlerle karşılamak değil, sindirim sisteminizi besinlere
tekrar alıştırmaktır.
|
PÜRE DİYET
ÖNERİLER
|
Ø
Püre diyeti postoperatif 2., 3. ve 4. haftalarda uygulanır.
Ø Püre diyetleri puding ve ezilmiş patates yoğunluğunda olacak
şekilde blenderize
edilmiş ya da yeterli sıvı ile sıvılaştırılmış besinlerden
oluşur.
Ø
Blenderize edilen ya da ezilen besinler sıvı/bebek besini
kıvamında tutulmalıdır.
Ø Günlük toplamda
1800 ml sıvı alınmalıdır.
Ø Önerilen şeker miktarı 25 gramdan azdır.
Ø
Baharatlı, çok sıcak ya da çok soğuk besinlerden
kacınılmalıdır.
Ø Hangi besinin
tolere edilebildiğinin iyi anlaşılması icin bir öğünde sadece bir yeni besin
denenmelidir.
|
|
BESİN
|
SEÇİM
|
YASAKLAR
|
PROTEİN
|
Blenderize edilmiş yağsız kırmızı et, kümes hayvanları, balık,
1 çırpılmış yumurta, Yağsız/az yağlı beyaz peynir (1 dilim),
Yağsız/yarım yağlı sade yoğurt
Yağsız/%1 yağlı süt
Probiyotik yoğurt
Probiyotik içecek
Laktozsuz süt, soya sütü
Badem sütü, pirinç sütü
|
Yüksek yağlı etler
Yağda pişmiş et-tavuk-balı
Yağ ve tereyağ
Yağlı tohumların ezmeleri (fıstık vb)
Tam yağlı sütten yapılmış peynir ya da yoğurt, tam yağlı süt
|
SEBZE/MEYVE
|
Sebzeler
Yumuşak çeşitli,
pişmiş ve blenderize ya da çatalla ezilmiş
Meyveler
Ezilmiş muz,
şekersiz elma püresi, iyice blenderize olmuş %100 şeftali ya da armut
suyu
|
Çiğ, sert
sebzeler, lifli saplar, tohumlar
Kabuk ve
gövdeler, tereyağ ya da yağda pişmişler
|
TAHILLAR
VE NİŞASTA
|
Yulaf ezmesi, irmik
Ezilmiş patates
Blenderize/ezilmiş fasulye
|
Makarna, pirinç,
Ekmek ve ekmek ürünleri, Tüm ek nişastalı besinler,
İlave yağ ve tereyağ ile pişen tahıllar
|
ÇORBALAR
|
Et suyu, yağ
kreması
azaltılmış
çorbalar,
Blenderize
yumurtalı çorba
|
Diğerleri
|
İÇECEKLER
|
Su, kafeinsiz, kahve, çay
|
Tum soda ve diğerleri, gazlı içecekler, kafeinli kahve/çay
çikolatalı, aromalı süt
|
DİĞER
|
Şekersiz jöle,
Şekersiz puding
ve muhallebi,
Şekersiz ve düşük yağlı dondurma
|
Diğerleri
|
YUMUŞAK DİYET
ÖNERİLER
|
Ø
Yumuşak diyetler postoperatif dönemin 5., 6., 7. ve 8.
haftalarda uygulanır.
Ø
Protein kaynaklı besinler arttığı icin protein desteği içeren
solüsyonlar azaltılır.
Ø
Protein kaynaklı besinler ilk tüketilir. Akabinde sebzeler,
meyveler ve sonra tahıllar tüketilmelidir.
Ø Günlük 1800 ml sıvı (protein sıvıları dahil) yemek öğünleri
arası yavaş yavaş tüketilmelidir.
Ø
Tüm besinler yumuşak olmalı ya da yumuşak kıvamda
pişirilmelidir.
Ø
Tüm besinlerin çok iyi çiğnenmesi gerekmektedir.
Ø Öğün sırasında
sıvı alımından kaçınılmalıdır.
Ø
Yemek sonrası sıvı tüketimine devam etmek için 30 dakika
beklenmelidir.
|
|
BESİN
|
SEÇİM
|
YASAKLAR
|
PROTEİN
|
Öğütülmüş ya da kıyılmış yağsız dana eti,
Kümes hayvanları, balık, yumurta,
yağsız ya da az yağlı beyaz peynir (1 dilim)
Yağsız sade yoğurt, yağsız ya da %1 yağlı (laktozsuz) süt,
probiyotik yoğurt, probiyotik içecek
|
Yüksek yağlı etler, yağda pişmiş et-tavuk-balık
Sert, kuru etler
Fıstık ezmesi
Tam yağlı sütten yapılmış peynir ve yoğurt, tam yağlı süt
|
SEBZE/MEYVE
|
Sebzeler
Yumuşak, çeşitli,
iyi pişmiş
Meyveler
Muz, şekersiz
elma suyu, iyice blenderize olmuş %100 şeftali ya da armut suyu
|
Lifli saplar,
tohumlar, kabuk ve gövdeler
Tereyağ ya da
yağda pişmişler
şeker ilaveli
sert meyveler
|
TAHILLAR
VE NİŞASTA
|
Yulaf ezmesi, irmik,
Ezilmiş patates,
Fasulye, pirinç, makarna
|
Beyaz ekmek
İlave yağ ve tereyağ ile pişen tahıllar
|
ÇORBALAR
|
Yağsız et/tavuk
suyu, kremasız corbalar,
blenderize
yumurtalı corba
|
Diğerleri
|
İÇECEKLER
|
Su, kafeinsiz, kahve, çay
|
Tüm soda ve diğerleri, gazlı içecekler,
kafeinli kahve/çay çikolatalı, aromalı süt
|
DİĞER
|
Şekersiz jöle,
Şekersiz puding ve muhallebi,
Şekersiz ve düşük
yağlı dondurma
|
Diğerleri
|
STANDART DİYET
ÖNERİLER
|
Ø
Standar diyet postoperatif dönemin 9. Haftadan sonra
uygulanır.
Ø
Protein kaynaklı besinler ilk tüketilir. Akabinde sebzeler,
meyveler ve sonra tahıllar tüketilmelidir.
Ø
Nemli yumuşak etler daha iyi tolere edilir.
Ø Günlük 1800 ml sıvı (protein sıvıları dahil) yemek öğünleri
arası yavaş yavaş tüketilmelidir.
Ø Marul ve havuç gibi çiğ sebze tüketimine başlanabilir. Ancak
salatalık gibi sert yüzeyli ve büyük tohumlu olan besinlerden kaçınılmalıdır.
Ø
Besinler iyi tolere edilebilmeleri icin hızlı tüketilmemeli ve
çok iyi çiğnenmelidir.
Ø
Ameliyattan üç ay sonra diyetin ceşitliliği arttırılabilir ve
tüm besin gruplarındaki besinler tüketilebilir.
Ø Öğün sırasında
sıvı alımından kaçınılmalıdır.
Ø
Yemek sonrası sıvı tüketimine devam etmek için 30 dakika
beklenmelidir.
|
BESİN
GRUBU
|
BESİN
SEÇİMİ
|
PORSİYON
MİKTARI
|
PORSİYON
SAYISI /Günlük
|
ET
GRUBU
|
Yağsız kırmızı et, tavuk, hindi, balık, yumurta, yağsız peynir
|
¼ kase
30 g
|
6-7
|
SEBZE
|
Havuc, yeşil
fasulye,
domates, ıspanak
ve
diğerleri,kabak,pancar,
soğan, biber,
brokoli,
kuşkonmaz,
patlıcan,
karnıbahar
|
½
kase
|
2-3
|
MEYVE
|
Elma, elma püresi erik, armut, nektarin, üzüm, kiraz, muz,
mandalina, çilek
|
½ kase
|
2-3
|
TAHIL
GRUBU
|
Pirinc, patates, makarna, ekmek, mısır, kurubaklagiller
|
½
kase
|
3-4
|
SÜT
GRUBU
|
%1 yağlı süt,yağsız yoğurt, düşük yağlı soya sütü, badem sütü,
pirinç sütü
laktozsuz süt,
probiyotik yoğurt
|
2-3
|
3-4
|
YAĞLAR
|
Tereyağ, bitkisel
yağlar
|
15
ml
|
1-2
|
Postoperatif (Ameliyat
sonrası) sıvı tüketimi
Ayarlanabilir gastrik band cerrahisi sonrası sıvı tüketimi
Ø
Operasyon sonrası birinci günde 90-120 ml kadar sıvı
tüketilebilir. Ancak tüketim yavaş olmalıdır.
Ø
İntravenöz yoldan beslenme kesildiğinde günlük sıvı hedefine
ulaşabilmek icin oral sıvı alımı saat başı 120-240 ml’e çıkılabilir.
Ø
Özellikle ameliyat sonrası ilk birkaç hafta tüketim yavaş
olmalıdır.
|
Açık gastrik bypass sonrası sıvı tüketimi
Ø
Operasyonun ilk 24 saatinde oral herhangi bir besin tüketimi
olmamalıdır.
Ø Operasyon sonrası 2. günde saat başı yavaşca yudumlanan 30 ml
sıvı tüketimi olmalıdır. Operasyon sonrası 3. günde sıvı tuketimi saat başı
60 ml’ye çıkarılır.
Ø
Operasyon sonrası 4. günde ise saat başı 90-120 ml sıvı
tüketimine çıkılabilir. Ancak tüketim yavaş olmalıdır.
|
Laparoskopik gastrik bypass ya da sleeve gastrektomi sonrası
sıvı tüketimi
Ø
Operasyon sonrası 1. günde yavaş yavaş saat başı 30 ml sıvı
tüketilir. Sıvı dört saat sonrasında tolere edildiyse 60 ml’ye çıkılabilir.
Ø Operasyon sonrası 2. günde sıvı tüketimi saat başı 90-120
ml’ye yükseltilebilir. Ancak yavaş tüketim gercekleştirilmelidir.
|
KAYNAK: Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği BARİYATRİK CERRAHİ KILAVUZU, 2019
kaynak linki
Yorumlar
Yorum Gönder