Ana içeriğe atla

Bariatrik Cerrahi Sonrası Beslenme Tedavisi


SIVI DİYET
Önerilen sıvılar ve yarı sıvılar:
Ø  Ameliyat sonrası beslenmedeki ilk basamaktır.
Ø Yağsız et/tavuk suyu (et/tavuk suyundaki tuz, vücudun sıvıyı daha iyi tutmasını sağlayabilir)
Ø  Şekersiz meyveli içecekler, su
Ø  Kafeinsiz kahve, açık çay
Ø Sulandırılmış meyve suyu (günde 120 ml su ile sulandırılmış maksimum 120 ml meyve suyu)
Ø  %1 yağlı ya da yağsız (laktozsuz) süt
Ø  Soya sütü, badem sütü, pirinç sütü, laktozsuz süt, probiyotik süt iceceği
Ø  Az yağlı ya da yağsız yoğurt, probiyotik yoğurt
Ø  Yağsız peynir
Ø  Şekersiz jöle
Ø  Şekersiz düşük yağlı sütten puding
Ø  Sıvı enteral beslenme solüsyonları
Ø  Günlük toplamda 1800 ml sıvı alınmalıdır.
Ø Bu dönemde amaç vücudunuzun tüm ihtiyaçlarını besinlerle karşılamak değil, sindirim sisteminizi besinlere tekrar alıştırmaktır.


PÜRE DİYET
ÖNERİLER
Ø  Püre diyeti postoperatif 2., 3. ve 4. haftalarda uygulanır.
Ø Püre diyetleri puding ve ezilmiş patates yoğunluğunda olacak şekilde blenderize
    edilmiş ya da yeterli sıvı ile sıvılaştırılmış besinlerden oluşur.
Ø  Blenderize edilen ya da ezilen besinler sıvı/bebek besini kıvamında tutulmalıdır.
     Ø  Günlük toplamda 1800 ml sıvı alınmalıdır.
     Ø  Önerilen şeker miktarı 25 gramdan azdır.
Ø  Baharatlı, çok sıcak ya da çok soğuk besinlerden kacınılmalıdır.
Ø Hangi besinin tolere edilebildiğinin iyi anlaşılması icin bir öğünde sadece bir yeni besin denenmelidir.



BESİN
SEÇİM
YASAKLAR
PROTEİN
Blenderize edilmiş yağsız kırmızı et, kümes hayvanları, balık, 1 çırpılmış yumurta, Yağsız/az yağlı beyaz peynir (1 dilim),
Yağsız/yarım yağlı sade yoğurt
Yağsız/%1 yağlı süt
Probiyotik yoğurt
Probiyotik içecek
Laktozsuz süt, soya sütü
Badem sütü, pirinç sütü
Yüksek yağlı etler
Yağda pişmiş et-tavuk-balı
Yağ ve tereyağ
Yağlı tohumların ezmeleri (fıstık vb)
Tam yağlı sütten yapılmış peynir ya da yoğurt, tam yağlı süt
SEBZE/MEYVE
Sebzeler
Yumuşak çeşitli, pişmiş ve blenderize ya da çatalla ezilmiş
Meyveler
Ezilmiş muz, şekersiz elma püresi, iyice blenderize olmuş %100 şeftali ya da armut
suyu
Çiğ, sert sebzeler, lifli saplar, tohumlar
Kabuk ve gövdeler, tereyağ ya da yağda pişmişler
TAHILLAR VE NİŞASTA
Yulaf ezmesi, irmik
Ezilmiş patates
Blenderize/ezilmiş fasulye
Makarna, pirinç,
Ekmek ve ekmek ürünleri, Tüm ek nişastalı besinler,
İlave yağ ve tereyağ ile pişen tahıllar
ÇORBALAR
Et suyu, yağ kreması
azaltılmış çorbalar,
Blenderize yumurtalı çorba
Diğerleri
İÇECEKLER
Su, kafeinsiz, kahve, çay

Tum soda ve diğerleri, gazlı içecekler, kafeinli kahve/çay çikolatalı, aromalı süt
DİĞER
Şekersiz jöle,
Şekersiz puding ve muhallebi,
Şekersiz ve düşük yağlı dondurma
Diğerleri


YUMUŞAK DİYET
ÖNERİLER
Ø  Yumuşak diyetler postoperatif dönemin 5., 6., 7. ve 8. haftalarda uygulanır.
Ø  Protein kaynaklı besinler arttığı icin protein desteği içeren solüsyonlar azaltılır.
Ø  Protein kaynaklı besinler ilk tüketilir. Akabinde sebzeler, meyveler ve sonra tahıllar tüketilmelidir.
Ø Günlük 1800 ml sıvı (protein sıvıları dahil) yemek öğünleri arası yavaş yavaş tüketilmelidir.
Ø  Tüm besinler yumuşak olmalı ya da yumuşak kıvamda pişirilmelidir.
Ø  Tüm besinlerin çok iyi çiğnenmesi gerekmektedir.
Ø  Öğün sırasında sıvı alımından kaçınılmalıdır.
Ø  Yemek sonrası sıvı tüketimine devam etmek için 30 dakika beklenmelidir.


BESİN
SEÇİM
YASAKLAR
PROTEİN
Öğütülmüş ya da kıyılmış yağsız dana eti,
Kümes hayvanları, balık, yumurta,
yağsız ya da az yağlı beyaz peynir (1 dilim)
Yağsız sade yoğurt, yağsız ya da %1 yağlı (laktozsuz) süt, probiyotik yoğurt, probiyotik içecek
Yüksek yağlı etler, yağda pişmiş et-tavuk-balık
Sert, kuru etler
Fıstık ezmesi
Tam yağlı sütten yapılmış peynir ve yoğurt, tam yağlı süt
SEBZE/MEYVE
Sebzeler
Yumuşak, çeşitli, iyi pişmiş
Meyveler
Muz, şekersiz elma suyu, iyice blenderize olmuş %100 şeftali ya da armut suyu
Lifli saplar, tohumlar, kabuk ve gövdeler
Tereyağ ya da yağda pişmişler
şeker ilaveli sert meyveler
TAHILLAR VE NİŞASTA
Yulaf ezmesi, irmik,
Ezilmiş patates,
Fasulye, pirinç, makarna
Beyaz ekmek
İlave yağ ve tereyağ ile pişen tahıllar
ÇORBALAR
Yağsız et/tavuk suyu, kremasız corbalar,
blenderize yumurtalı corba
Diğerleri
İÇECEKLER
Su, kafeinsiz, kahve, çay

Tüm soda ve diğerleri, gazlı içecekler, kafeinli kahve/çay çikolatalı, aromalı süt
DİĞER
Şekersiz jöle,
Şekersiz puding ve muhallebi,
Şekersiz ve düşük yağlı dondurma
Diğerleri


STANDART DİYET
ÖNERİLER
Ø  Standar diyet postoperatif dönemin 9. Haftadan sonra uygulanır.
Ø  Protein kaynaklı besinler ilk tüketilir. Akabinde sebzeler, meyveler ve sonra tahıllar tüketilmelidir.
Ø  Nemli yumuşak etler daha iyi tolere edilir.
Ø Günlük 1800 ml sıvı (protein sıvıları dahil) yemek öğünleri arası yavaş yavaş tüketilmelidir.
Ø Marul ve havuç gibi çiğ sebze tüketimine başlanabilir. Ancak salatalık gibi sert yüzeyli ve büyük tohumlu olan besinlerden kaçınılmalıdır.
     Ø  Besinler iyi tolere edilebilmeleri icin hızlı tüketilmemeli ve çok iyi çiğnenmelidir.
    Ø  Ameliyattan üç ay sonra diyetin ceşitliliği arttırılabilir ve tüm besin gruplarındaki               besinler tüketilebilir.  
Ø  Öğün sırasında sıvı alımından kaçınılmalıdır.
Ø  Yemek sonrası sıvı tüketimine devam etmek için 30 dakika beklenmelidir.

BESİN GRUBU
BESİN SEÇİMİ
PORSİYON MİKTARI
PORSİYON SAYISI /Günlük
ET GRUBU
Yağsız kırmızı et, tavuk, hindi, balık, yumurta, yağsız peynir
¼ kase
30 g
6-7
SEBZE
Havuc, yeşil fasulye,
domates, ıspanak ve
diğerleri,kabak,pancar,
soğan, biber, brokoli,
kuşkonmaz, patlıcan,
karnıbahar
½ kase
2-3
MEYVE
Elma, elma püresi erik, armut, nektarin, üzüm, kiraz, muz, mandalina, çilek
½ kase
2-3
TAHIL GRUBU
Pirinc, patates, makarna, ekmek, mısır, kurubaklagiller
½ kase
3-4
SÜT GRUBU
%1 yağlı süt,yağsız yoğurt, düşük yağlı soya sütü, badem sütü, pirinç sütü
laktozsuz süt,
probiyotik yoğurt
2-3
3-4
YAĞLAR
Tereyağ, bitkisel yağlar
15 ml
1-2

Postoperatif (Ameliyat sonrası) sıvı tüketimi

Ayarlanabilir gastrik band cerrahisi sonrası sıvı tüketimi
Ø  Operasyon sonrası birinci günde 90-120 ml kadar sıvı tüketilebilir. Ancak tüketim yavaş olmalıdır.
Ø  İntravenöz yoldan beslenme kesildiğinde günlük sıvı hedefine ulaşabilmek icin oral sıvı alımı saat başı 120-240 ml’e çıkılabilir.
Ø  Özellikle ameliyat sonrası ilk birkaç hafta tüketim yavaş olmalıdır.
Açık gastrik bypass sonrası sıvı tüketimi
Ø  Operasyonun ilk 24 saatinde oral herhangi bir besin tüketimi olmamalıdır.
Ø Operasyon sonrası 2. günde saat başı yavaşca yudumlanan 30 ml sıvı tüketimi olmalıdır. Operasyon sonrası 3. günde sıvı tuketimi saat başı 60 ml’ye çıkarılır.
Ø  Operasyon sonrası 4. günde ise saat başı 90-120 ml sıvı tüketimine çıkılabilir. Ancak tüketim yavaş olmalıdır.
Laparoskopik gastrik bypass ya da sleeve gastrektomi sonrası sıvı tüketimi
Ø  Operasyon sonrası 1. günde yavaş yavaş saat başı 30 ml sıvı tüketilir. Sıvı dört saat sonrasında tolere edildiyse 60 ml’ye çıkılabilir.
Ø Operasyon sonrası 2. günde sıvı tüketimi saat başı 90-120 ml’ye yükseltilebilir. Ancak yavaş tüketim gercekleştirilmelidir.

KAYNAK: Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği BARİYATRİK CERRAHİ KILAVUZU, 2019
kaynak linki

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Böbrek Yetmezliğinde Beslenme

    Çevrenizde, ailenizde veya iş yerinizde böbrek yetmezliği problemleri yaşayan, diyalize giren tanıdıklarınız olabilir veya siz böbrek yetmezliği yaşıyor olabilirsiniz. . Birçok hastalıkta olduğu gibi böbrek yetmezliğinde de beslenme hastalığın seyrini yavaşlatan, yaşam kalitesini artıran bir unsurdur. Böbrek yetmezliğinde kanda sodyum, potasyum ve fosfor düzeyi çok önemlidir. Bu nedenle fosfor ve potasyumdan zengin besinlerin tüketimi sınırlandırılır. “Böbrek yetmezliği durumunda dört besin grubundan tüketebileceğimiz besinler ve uzak durmamız gereken besinler nelerdir?” gelin bir göz atalım.  Et Grubu       Et grubu besinler günlük protein ihtiyacımızı karşılar. Proteinler vücudumuzda kullanıldıktan sonra bazı atık maddeler oluşur.  Bu maddeler vücut için zararlıdır ve sağlıklı kişilerde böbrekler tarafından idrarla dışarıdan atılır. Böbrek yetersizliği varsa bu maddeler yeterince dışarı atılamaz ve kanda birikmeye başlar. Ayrıc...

Maraş’ın Özgün Değeri; Tarhana

     Tarhana karşı konulamaz lezzetiyle Maraş’ın geleneksel tatlarından bir tanesi. Her mevsim severek tükettiğimiz; katıklı aş, firik, çorba ve tarhana haliyle sofralarımızdan eksik olmayan bu besinin insan sağlığına faydaları saymakla bitmiyor.     Tarihçesine bakacak olursak; Maraş tarhanasına ait tarihi en güçlü verilerin, Yavuz Sultan Selim Han dönemine ait olduğu düşünülmektedir. Dulkadiroğlu beyliği zamanında Yavuz Sultan Selim Han, Mısır seferi sırasında çölü geçerken sıcaktan ve soğuktan etkilenmeyecek ve aynı zamanda çabuk bozulmayan bir gıda yapılmasını istemesi üzerine, Yavuz Sultan Selim Han’ın annesi Ayşe Hatun (Gülbahar Hatun)’un bilgileri doğrultusunda ortaya Kahramanmaraş tarhanasının çıkmış olabileceği belirtilmektedir.      Maraş tarhanasını diğer tarhana çeşitlerinden ayıran en önemli özelliklerden bir de, yapımı sırasında birçok aşamada tüketilebilir olmasıdır. İlk olarak henüz pişme aşamasında pişmiş d...

Hangi Yiyecekler Migren Ataklarını TETİKLER?

         Migren çoğunlukla ataklar halinde gelen şiddetli baş ağrılarına neden olan bir nörolojik hastalıktır.   Migren hormonlarının aktif olduğu genç yaşlardaki kadınlarda görülme sıklığı erkeklerin üç katına ulaşmaktadır.    Migren atakları kiminde yılda 1-2 defa, kiminde ise ay içerisinde defalarca görülebiliyor. Migren ağrılarının çoğu çok şiddetli seyrederek günlük yaşantımızı, iş hayatımızı ve sosyal hayatımızı olumsuz olarak etkiler.   Migren ağrılarını şiddetli baş ağrısı olmasının dışında diğer ağrılarından ayırt eden en önemli özellikle ise ağrı ile birlikte ortaya çıkan bulantı, ses ve ışığa duyarlılıktır. Migreni tetikleyen başlıca faktörler; diyet faktörleri, stres, hormonal değişiklikler, uyku düzeni, iklimsel değişiklikler ve kişisel bazı alışkanlıklardır.   Migren ataklarınıza neden olabilecek besinler aşağıda belirtilmiştir: ·          Depolama süresi uzun olan gıdalar, paketli gıda...