Karabuğday Polygoneaceae
familyasına ait tek yıllık bir bitkidir. Tahıllarla hiçbir akrabalık
bağlantısı yoktur. Karabuğday, tahıllarla hem benzerlik hem de farklılık
gösteren pseudo-cereal (tahıl benzeri) grubuna mensuptur. Yaygın karabuğday türü (FagopyrumesculentumMoench)
ve Tatar karabuğdayı (TartaryBuckwheat-FagopyrumtataricumGaerth) gıda
kaynağı olarak en çok üretimi yapılan karabuğday türleridir.
Karabuğday
proteinleri albumin ve globulin bakımından zengin iken, glutelin ve prolamin içeriği
bakımından fakir olduğundan dolayı glutensiz diyete uygundur. Gluten
içermediğinden dolayı çölyak hastaları için mükemmel bir besin kaynağı olan
karabuğday lisin ve arginin bakımından zengin olan aminoasit kompozisyonu
sebebiyle proteini yüksek biyolojik değere sahiptir. Yapısında rutin ve
quercetin adlı antioksidanları bulundurur. Bu antioksidanlar kronik toplardamar
yetersizliğinin tedavisinde dikkate alınırlar. Karabuğday tahıllarla hemen
hemen aynı oranda nişasta ve lif içeriğine sahiptir, yüksek oranda linoleik
asit gibi temel çoklu doymamış yağ asitlerini içerir.
Tahıl grubu diyetin temel besin kaynağı olması nedeniyle çölyak
hastalarının besin öğesi ihtiyacını kesinlikle glutensiz ürünlerden (ekmek,
kraker veya un), baklagil unlarından veya glutensiz tahıllar olan mısır, pirinç
gibi tahıllardan karşılanması gerekir. Bu noktada karabuğday hayatımızda
tahılların yerine ikame edebilecek bir besin türüdür. Karabuğdaydan ekmek,
pilav yaparak veya haşlanmış bir şekilde salatalara ekleyerek faydalanabiliriz.
Sadece çölyak hastaları için değil, hayatına fonksiyonel bir gıda katmak
isteyen, besin çeşitliliğine önem veren herkes tercih edebilir. Sağlıklı günler
dilerim.
Yorumlar
Yorum Gönder